Stem van de regenboog

Stem van de regenboog

 Zintuin over de zoektocht naar genderidentiteit

 

Met:

Regenbooglezing door

Ralph Bodelier (filosoof)

Jochem le Cointre (componist/pianist)

Interview met Koos van der Wal (hoedenmaker)

Gender-ervaringsverhalen van jongeren

 

Zondag 10 december 2023

15.00 uur

In de Kanselarij, Turfmarkt 11,

8911 KS Leeuwarden

In samenwerking met

de Nije Symfony


“Ik dacht dat we in Nederland nu wel ‘klaar‘ waren met de discussie over gender. Maar als ik naar de verhalen van jonge mensen luister, denk ik niet meer; ‘moet dat nou?’. Ik word genuanceerder en krijg meer begrip.”


Aldus Herman Leusman, initiatiefnemer van het project ‘De klank van de regenboog’ van De Nije Symfony, rond gendergelijkheid. Deze ‘Zintuin’ gaat in aansluiting op dit project, dieper op het onderwerp in.

 

Tijdens deze Zintuin horen we het verhaal van Ralf Bodelier, die pleit voor een optimistisch en veelkleurig mensbeeld.

We luisteren naar muziek van de homoseksuele Russische componist Tsjaikovsky, vertolkt door Jochem le Cointre.

We horen en zien hoe hoedenontwerper Koos van der Wal geïnspireerd raakte door (eindeloze) veelkleurigheid.

We krijgen de kans ons in te leven in ervaringen van jongeren, op zoek naar hun eigenheid.


Regenbooglezing

Ralf Bodelier


Diversiteit is in de mode. In de jaren ’60 spraken we nog generaliserend over één categorie: ‘homo’s’. Afwijkende seksuele voorkeuren en handelingen werden nog gezien als een geestesziekte en waren doorgaans verboden. Vandaag spreken we over lhbtqia+ en inmiddels stellen 30 landen het huwelijk open voor iedereen. 
In zijn lezing plaatst Ralf Bodelier deze verandering in een bredere context van toenemende acceptatie van minderheden en gevoeligheid voor mensenrechten. Waar liggen de wortels van deze ontwikkeling en waar wordt ze bedreigd? Is het denkbaar dat deze vooruitgang weer wordt teruggedraaid?

 

Dr. Ralf Bodelier (Vaals 1961) studeerde geschiedenis en theologie en schreef een tiental boeken. Hij promoveerde als filosoof op ‘kosmopolitisme’. Bodelier was docent aan de Academie voor Journalistiek en werkte voor onder andere de Groene Amsterdammer en De Volkskrant. In 2015 maakte hij een webdocumentaire over het leven in een Afrikaanse krottenwijk. In 2020/21 wandelde hij van Jeruzalem naar Bouillon: de Eerste Kruistocht in omgekeerde richting. Tegenwoordig leidt hij Curicos.nl, een organisatie die inspiratiesessies organiseert in oude abdijen en mensen meeneemt op ontdekkingsreis naar Israël/Palestina, Malawi, Wenen en Parijs.

Van de hoed en de... regenboog

Gesprek met Koos van der Wal

Een hoed voegt iets toe aan wie je bent en wat je op dat moment wilt laten zien , daarmee geef je iets aan over je identiteit. Kleur kan daarbij ook een rol spelen, vrolijk oranje, boswachter-groen of zwart van de rouw. Op Prinsjesdag laten diverse politici met hun hoed zien, waar ze voor staan!

 

Koos van der Wal is een Friese hoedenmaker, die al meerdere keren prijzen won met zijn creaties. Zo won hij onder meer 2020 de eerste prijs bij een hoedenontwerpwedstrijd tijdens het Prinsjesfestival in Den Haag. In maart 2023 schitterden zijn hoeden op de catwalk tijdens de haute couture show van couturier Paul Schulten in Amsterdam.

 

Tijdens deze Zintuin toont Koos enkele van zijn hoeden. Hij vertelt over zijn persoonlijke reis als hoedenmaker en man die met een man is getrouwd. Hij laat zien hoe zijn creaties tot stand komen. Koos streeft ernaar om de unieke energie en 'kleur' van elke persoon in zijn hoeden tot uiting te brengen. Zo belichaamt zijn werk de diversiteit en kleurrijkheid als van de regenboog.

Ga naar de website van Koos


Regenboogmuziek

Jochem le Cointre

Jochem le Cointre is pianist, componist en (theater)schrijver.

Zijn passie is het verbinden van muzikale, theatrale en literaire werelden met maatschappelijke en spirituele thematiek. 

Als jong pianotalent behaalde hij prijzen bij het Prinses Christina Concours. Hij studeerde aan The New School for Jazz & Contemporary Music in New York. In New York leerde hij ook

de fijne techniek van klassiek piano en componeren. Daar kon hij tevens zijn passie voor theater ontwikkelen.

Le Cointre verwerkte teksten van schrijvers als Tsjêbbe Hettinga, Christian Wiman, Rainer Maria Rilke, Hermann Hesse tot nieuwe liederen. Zijn tweede bachelor Theaterwetenschap genoot hij aan de UvA om zijn kennis en passie in (muziek)theater verder te verbreden. Momenteel werkt hij aan zijn volgende CD en het voltooien van een verhalenbundel.


In aansluiting op het evenement ‘De klank van de regenboog’

geeft Le Cointre deze middag een toelichting op leven en werk van Tchaikovski en laat hij muziek van deze Russische componist en homo horen. Ook speelt hij jazz luistermuziek.

Regenboog verhalen

Van Jongeren

 

Ismay Wielaert zet zich al vele jaren in voor de lhbtiq+ gemeenschap. Het is een belangrijk onderdeel van haar werk bij ’t Stationnetje (jongeren werk in Hurdegaryp), waar ze onder andere het ‘Regenboog Perron’ organiseert; een plek waar jongeren terecht kunnen met vragen en ervaringen rond ‘gender- en seksuele diversiteit’.

Het inzetten van haar eigen ervaringen speelt hierin een grote rol. Ze is namelijk van mening dat het delen van elkaars verhaal, bij elkaar herkenning vinden en het durven doorleven van je eigen verhaal, bijdraagt aan het in eigen kracht zetten van deze gemeenschap.

Voor deze ZINTUIN heeft Ismay enkele verhalen van jongeren verzameld rondom het thema gender- en seksuele diversiteit. Deze verhalen zijn, in samenwerking met theatermaker Gooitsen Eenling, in een creatief jasje gegoten.

Programma

Zintuin 10 december in de Kanselarij aan de Turfmarkt 11 in Leeuwarden


15.00 uur Opening door Helmer le Cointre

15.05 uur Lezing door Ralf Bodelier

15.45 uur Regenboogmuziek (Jazz) door Jochem le Cointre

15.55 uur Pauze

16.20 uur Genderervaringen van jongeren door Ismay Wielaert & meedenkgroep

16.40 uur Koos vd Wal in gesprek met Mirjam vd Hout

17.00 uur Tsjaikovski in woord en klank door Jochem le Cointre

17.25 uur Afronding

17.30 uur Nazit met hapje en drankje

18.15 uur Huiswaarts of eten bij Het Leven.

De ZINTUIN en de Nije Symfony

Meer informatie over De Zintuin vind je hier.

Deze Zintuin kwam tot stand in samenwerking met De Nije Symfony.

Deze editie van De Zintuin kwam tot stand met hulp van meedenkers: Answar Kooijman (docent ISK), Björn Fräser (Slavernijverleden Fryslân), Ismay Wielaert (jongerenwerker) Koos van der Wal (hoedenmaker) en Mika de Vries (leerling CGBN).


Share by: